OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEN YAŞAM BOYU BAŞARIYA UZANAN YOLCULUK “SOSYAL BECERİ EĞİTİMİ”




Okul öncesi dönem, çocuğunuzun sosyal gelişiminin hız kazandığı bir zaman dilimidir. Nasıl bir kendilik imajı ve öz-kimlik geliştireceğinin temelleri bu dönemde atılır. Zamanla diğer insanlarla olan ilişkilerinde gerekli olan sosyal becerileri öğrenir. Peki, okul öncesi dönemde sosyal beceri eğitimi neden bu kadar gerekli? Çocuğunuzun psikolojik ve sosyal açıdan ihtiyaçları neler?


Benmerkezci Düşünce Yapısı
Piaget’in bilişsel gelişim aşamaları göz önünde bulundurulduğunda, 2 ila 7 yaş arasındaki çocuğunuz “İşlem Öncesi Dönem” içerisindedir. Benmerkezci düşünme, bu dönemin en temel özelliklerinden biridir. İşlem öncesi aşamada olan çocuk, benmerkezci düşünme yapısı nedeniyle zaman zaman hatalı davranışlar gösterebilir. Ancak bu davranışlarının hatalı olduğunun farkında değildir. Çünkü gelişimsel bir perspektiften bakıldığında, okul öncesi yaşlarda olan çocuk dünyayı sadece kendi bakış açısından görür. Başkalarının, özellikle anne-baba, öğretmen, abla/ağabey gibi otorite figürlerinin ne hissettiklerinin, ne düşündüklerinin muhakemesini yapamaz. Sadece “kendi istediği şey” olmayınca kızar, huysuzlaşır ve ağlar. Benmerkezci düşünce yapısının kaçınılmaz bir sonucu olarak, sizin beklentileriniz ile çocuğunuzun istekleri arasında zorlu çatışmalar ve inatlaşmalar yaşanır. Çocuğunuzun benmerkezci davranışlarının azalması için sosyal açıdan olgunlaşması desteklenmelidir.

Çocuğunuzun Otonomi İhtiyacı
Ericsson ise bu döneme “Otonomiye Karşı Kuşku ve Utanç” ismini vermiştir. Çocuğunuz ile aranızda yaşadığınız irade savaşları dönemin kaçınılmaz özelliğidir. Eğer ebeveyn olarak onun yeni şeyler keşfetmesine izin verirseniz, çocuğunuz sağlıklı bağımsızlık duyguları geliştirecektir. Ancak onun araştırmasını ve keşfetmesini ketlerseniz bağımsızlığın kötü bir şey olduğu algısına kapılacak ve utanç hissedecektir. Bu dönemde, çocuğunuzun bağımsızlık arzusu yeterince tatmin edildiği takdirde sosyal anlamda oldukça güçlenir. Peki çocuğunuzun otonomi ihtiyacını nasıl güvenli bir şekilde karşılayabilirsiniz? Çocuğunuzun, sizden bağımsız bir biçimde kendi başına bir şeyleri başarabileceği, akranlarıyla iletişim kurabileceği ve güvende hissedebileceği sosyal ortamlara katılımını sağlamanız bu noktada oldukça gereklidir. Özellikle, akranlarıyla zaman geçirmesi ve grup oyunlarına katılması onun sosyal izolasyondan kurtulmasına yardımcı olur. “Bağımsız” bir şekilde keşfetmesine olanak tanır.

Okul Öncesi Dönemde Sosyal Beceri Eğitimi Neden Gerekli?
Sosyalleşme, kişinin doğası gereği sosyal bir ortam içerisinde, diğer insanlarla etkileşim kurarak yaşamını sürdürmesidir. Çocuğunuz da sizin gibi bu sosyal dünyanın bir parçasıdır. İlk olarak sosyalleşme sürecini anne-babasıyla birlikte yaşar. Ancak anne-baba ve çocuk olarak yaşadığınız sosyal etkileşimde bir eşitsizlik söz konusudur. Çocuk otonom değildir, güçsüzdür ve anne-babaya bağımlıdır. Çocuğunuzun yaşı ilerledikçe kendi yaş grubu ile sosyalleşmeye başlar. İşte sosyal beceri gelişimi bu aşamada son derece önemlidir.

Araştırmalara göre;

-           Okul öncesi dönemde kazanılan güçlü sosyal beceriler, çocukların öğrenme süreçlerinde olumlu etki yaratıyor. Çocukların edebi-kültür, dil ve matematik gibi alanlarda gösterdikleri yeteneklerin de yine erken yaşta kazandıkları sosyal beceriler ile bağlantılı olduğu bulunmuştur.

-          Akranlarıyla oynamak için fazla zaman ayıran çocukların ilkokula başlarken yapılan “okula hazırlık” testlerinde daha iyi performans gösterdikleri belirlenmiştir.

-          Çocuğun sınıf ortamında sergilediği pozitif sosyal etkileşimi engelleyen davranışlarının, öğrenme süreçleri üzerinde negatif bir etkisi vardır. Buna göre; olumlu sosyal beceri kazanımının, davranış problemleri ile öğrenme süreçleri arasında ılımlı bir rol oynadığı kanısına varılmıştır.

-          Anaokulu döneminde kazanılan sosyal becerilerin, zamanla çocukların başarılarında etkili olduğu tespit edilmiştir.

Erken Dönemde Sosyal Beceri Gelişimi Desteklenen Çocukların Psikososyal Kazanımları Nelerdir?
-          Çevresine uyum sağlayabilme ve akranlarıyla sağlıklı ilişki kurabilme becerisi kazanma
-          Paylaşma, yardımlaşma, sıra bekleme, gibi olumlu sosyal davranışlar geliştirme
-          Yaşadığı sorunlar için yaratıcı çözümler bulma ve baş etme yöntemleri üretebilme
-          Duyguları ile ilgili farkındalık kazanma ve duygularını uygun şekilde ifade edebilme
-          Benmerkezcilikten uzaklaşıp empati kurabilme ve başkalarının duygularını anlama
-          Sosyal ve kültürel olarak kabul gören davranışları öğrenme ve sergileme
-          Bağımsızlık ihtiyacını karşılama, bireysel hedeflerini gerçekleştirme becerisi kazanma
-          Karşılaştığı farklı sosyal durumlara adapte olma ve olumlu etkileşimi sürdürebilme
-          Topluluk içinde kendisini etkin bir şekilde ifade edebilme
-          Arkadaşlık kurabilme, sürdürebilme ve sosyal başarı sağlama


Kaynakça
·         Vitello, V., Williford, P. A.,(2016). Relations between social skills and language and literacy outcomes among disruptive preschoolers: Task engagement as a mediator. Early Childhood Research Quarterly, (36)136-144.
·         Wikens, N. D. E., Fabes, R. A., Castle, S., Zhang, L., Hanish, L.D., Martin, C.L.,(2014).Playing with others: Head Start children’s peer play and relations with kindergarten school competence. Early Childhood Research Quarterly, 29(3)345–356.
·         Shearer, R.,J., Bell, E.,R, Romero, S.,L.,Carter, T.,M.(2012).Preschool interactive peer play mediates problem behavior and learning for low-income children. Journal of Applied Developmental Psychology, 33 (1) 53–65.
·         Hindman, A.,H., Skibbe, L.,E., Miller, A., Zimmerman, M.(2010).Ecological contexts and early learning: contributions of child, family, and classroom factors during Head Start, to literacy and mathematics growth through first grade. Early Childhood Research Quarterly, 25 (2) 235–250.
·         Plotnik, R. (2009). Psikolojiye Giriş (T. Geniş, Çev) İstanbul: Kaknüs.
·         Çetin, F., Bilbay, A. A., Kaymak, D.A.(2003). Araştırmadan Uygulma Çocuklarda Sosyal Beceriler Grup Eğitimi. İstanbul: Epsilon


Yorumlar